Vet du om et båtvrak i fjellet?

Båtvrak i fjellet

Sunndal fjellstyre og Eresfjord og Vistdal fjellstyre går sammen om et prosjekt i å kartlegge og rydde opp i gamle båtvrak i fjellet. Prosjektet ledes av Norges fjellstyresamband og Norscan Partners AS, og er finansiert av Handelens Miljøfond.

Bakgrunn:

Det ble i 2022 igangsatt et pilotprosjekt med totalt seks fjellstyrer. Formålet var å finne ut om det var mange båtvrak i fjellvannene og finne en metode for å frakte vrakene ut. Handelens Miljøfond får inn flere millioner kroner gjennom en avgift på bæreposer som selges gjennom dagligvarebransjen. Det er dette fondet som er med på å finansiere båtinnsamlingen hos fjellstyrene. Hensikten er å rydde naturen for plast. Prosjektet gjennomføres i samarbeid med Norges Fjellstyresamband og ledes av Norscan Partners AS v/Sveinar Kildal.

På bakgrunn av prosjektet har vi satt oss en 0-visjon for plast i statsallmenningene. Fjellstyrene skal renske fjellvann og innsjøer for båtvrak, plastsøppel, garn, blåser og nøter. Både trebåter og plast/glassfiberbåter samles inn. Dette fordi trebåter ofte er smurt inn med olje, maling og bunnstoff man ikke ønsker skal komme ut i naturen.

Nå behøver vi hjelp fra deg til å lokalisere mulige båtvrak.

Kjenner du til båtvrak eller båter du er usikker på om er i bruk eller ei? Om mulig, ta bilde, merk deg posisjon og status på båten. ta kontakt med oss på e-post: eresfjord.vistdal@fjellstyrene.no eller sunndal@fjellstyrene.no

Du kan også melde det inn på appen «rydde»:

BÅTVRAK KAN MELDES INN AV EIER

Som en del av prosjektet ber EVF og SF nå om at eiere av båtvrak i statsallmenningene benytter seg av muligheten til å få fjernet dette fra fjellet. Båteier bes om å melde inn vrak ved å ta direkte kontakt med fjellstyrekontorene. Det er opprettet offentlig vrakpant på fritidsbåter på kr 1 000. Den kan eier få utbetalt direkte fra fjellstyret, ved avtalt levering på gitte oppsamlingsplasser i fjellet. Fjellstyrene organiserer videre frakt til godkjent gjenvinningsstasjon.

Alle type båter kan leveres, dvs. båter av plast, tre, kompositt, stål og aluminium. Kano og kajakk inngår også i ordningen. Det gjøres oppmerksom på at utfrakting av båt i utmark krever dispensasjon etter motorferdselloven. Fjellstyret kan være behjelpelige med transport av vrak, f.eks. i tilfeller der det er behov for kjøring i utmark, også vinterstid med skuter.

Eierløse båter

Fjellstyrene vil utover sommeren 2024 registrere og loggføre båtvrak som ikke meldes inn av eier. Båter som ikke lar seg sette i stand, og som åpenbart har ligget lenge og er forlatt, vil fjellstyre kunne fjerne uten varsel. I andre tilfeller med ukjent eier vil fjellstyre i samarbeid med kommunen, som forurensningsmyndighet, merke aktuelle vrak med varsel om at båten kreves fjernet innen en gitt frist. Overholdes ikke fristen vil båten bli fjernet. Fjellstyret vil legge ut informasjon på hjemmesiden når det er områder som er registrert og hvor det er gitt varsel


Bjørn Sæther