Regulering av småviltjakta 2024.

Sunndal fjellstyre har i vedtak: 31/24 vedtatt å åpne for småviltjakt med en del begrensninger:

(Hytteområdene, Sandvasshaugan, og området i rundt Torbuvatnet er fortsatt fredet som tidligere)
Vedtaket er referert her:

  • Lirypejakt, med hund.

  • Det legges ut treningskort for hund i perioder, som ikke er i konflikt med storviltjakta, og de utleide periodene. (rapporteringsplikt på observasjoner)

  • De som fikk tilbud om jakt med hund i 2023, som ønsket videreføring til 2024, får dette tilbudet, de får en periode etter 16. september.

    - Det settes en kvote på 1 rype per dag. (dette vil da gi et maximum uttak på 30 liryper)

    - Rapporteringsplikt etter endt jakt, med oppfordring om å trene hunden etter evt felling, for å få en enda bedre oversikt over antall ryper.

    - Etter endt jakt med hund evalueres jegernes observasjoner om det skal åpnes for ytterligere jakt med hund med dagskortsalg.

  • Harejakt: Det åpnes for jakt på hare etter samme ordninger og områder som vi har hatt i Sunndal statsallmenning tidligere.

  • Fjellrypejakt - Støkkjakt uten hund:
    • Det åpnes for jakt på fjellrype uten hund i fra 16. september til 23 desember, etter samme arealbegrensninger som tidligere.

    - Det settes en dagskvote (bag-limit) på 2 ryper pr jeger dag.

    - Hver individuelle jeger kan felle max 10 ryper i sesongen 2024.

    - Fjellrypejakta stenges om det felles mer enn 200 fjellryper, kjøpte jaktkort refunderes ikke.

    - Det settes en begrensning på 10 dagskort pr dag.

    - Det settes en begrensning på 10 3-dagerskort pr dag

    - Det settes en begrensning på 10 ukeskort- pr uke.

    - Det selges max 100 sesongkort i Sunndal statsallmenning i 2024

    Vedtaket er enstemmig vedtatt av styret.

    Salget åpner torsdag 5. september. kl. 09.00- etter førstemann til mølla prinsippet. igjennom inatur.

    Møteprotokollene for fjellstyret finner dere her på våre hjemmeside på undersiden møteprotokoller:

    Sunndal fjellstyre har som tidligere opplyst startet med taksering av hønsefugl (ryper) og har hatt samme takseringslinjene og opplegget nå i 2 år. og tidligere har vi takseringsdata ut i fra et annet opplegg for å få den best mulig oversikten over småviltbestandene. Aldri før har fjellstyret hatt bedre informasjon og kunnskap om småviltbestandene enn nå.

    Årets takseringsrapport finner dere her:
    Så er det uendelig mange km med fjell som ikke er taksert, og fjellrypa er ikke like enkel å fange opp slik takseringsopplegget nå lagt opp. Men en god oversikt over lirypebestanden i Torbudalen har styret fått.
    Så er ikke takseringene på noe vis en totaltelling av fugl, men den skal vise et representativt utvalg av forskjellige habitater, på tilgjengelig areal.

    Fjellstyret vil rette en stor takk til de som har lagt ned tid og km for å gjennomføre takseringen!

    Vi har også fått varierende tilbakemeldinger fra brukere av fjellet på observasjoner gjort igjennom året, slik som vi gjør hvert år. Noen ser mye fjellryper, med flotte kull fra 3-8 kyllinger, mens andre ikke observere ryper i det hele tatt. Det er vanskelig for fjellstyre og dra noen konklusjoner ut i fra slike observasjoner, men jo lengre ut på sommeren man kommer jo mer eksponert blir årets kyllinger, på grunn av aktivitetsnivå og størrelse. Så takker vi for alle innspill, meninger og observasjoner gjort igjennom sommerene og høsten. Dette kan ha betydning for forvaltningen styret gjør av området.

    Mer positivt er det at smågnager bestandene har igjennom sommeren fått en betydelig oppsving, iløpet av de siste 6 årene er det omtrent ikke observert lemmen, men utover sommeren i år ses lemmen nesten på hver tur fjelloppsynet har, dette gjenspeiler seg også på observasjoner gjort av de som har gått takseringslinjene. Så får vi bare håpe at smågnagerne får en fin vinter med stabilt snødekke og en oppsving igjennom vinteren.

    Til slutt vil vi oppfordre alle som bryr seg om småviltet i Torbudalen, om å legge ned en innsats i å jakte smårrovvilt og predatorer, selvfølgelig innenfor jakttidsbestemmelsene og artsbegrensningene. Fjellstyre har også godtgjøring for de som skyter smårrovilt, se på våre undersider vedr. småviltjakt.

Bjørn Sæther